Home | Apartmani | Cjenik | Pag      
 
 

 
Otok Pag jedan je od većih Jadranskih otoka s najduljom obalnom linijom prepunom zaljeva, uvalica rtova i plaža.

Najveću pašku uvalu okružuje 20 km pješčanih plaža.

To je otok na kojem prevladava kamenjar, a raste tek niska trava i aromatično bilje.

Posebnost otoka predstavlja uzgoj ovaca te nadaleko poznati paški sir.
 
Grad Pag je kulturno, upravno i turističko središte istoimenog otoka.

To je grad koji je u 15. stoljeću građen po strogim nacrtima hrvatskog renesansnog kipara i graditelja Jurja Dalmatinca.

Grad je poznat i po proizvodnji morske soli te se još i danas može vidjeti proizvodnja soli starim postupkom isušivanja u manjim glinastim bazenima u koje se uvodi more.
Spomenik kulture predstavlja jezgra grada gdje se nalazi župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije koja je po nizu vanjskih i unutarnjih arhitektonskih rješenja vrijedan kulturno-umjetnički spomenik.
Jednu od osobitosti grada Paga zasigurno predstavlja posebna rukotvorina – paška čipka, čija se izrada njeguje stoljećima, a i danas ćete vrijedne čipkarice susresti na ulicama starog grada
Ako ste smješteni na otoku Pagu, koji je mostom povezan sa srednjom Dalmacijom, nalazite se na vrlo povoljnom mjestu za jednodnevne izlete prema nekolicini hrvatskih nacionalnih parkova.
Na udaljenosti 150 km od Paga nalazi se najstariji hrvatski NP Plitvička jezera koji se sastoji od 16 manjih i većih jezera koja su međusobno spojena kaskadama i slapovima.
Krenete li u pravcu Šibenika, 110 km od Paga doći ćete do NP Krka koji je najvećim dijelom smješten uz tok rijeke Krke, a sa svojih sedam slapova i ukupnim padom od 242 m prirodni je krški fenomen.
Do NP otočja Kornati najbrže ćete doći idete li vlastitim prijevozom do Zadra, a zatim jednim od mnogobrojnih turističkih brodića na cjelodnevni fish piknik do kornatskih otočja s obveznim obilaskom parka prirode Telašćica.
Ako više volite svjež zrak i planinske staze uputite se prema NP Paklenica udaljenom svega 65 km od Paga  i osvojite neke od velebitskih vrhova te upoznajte bogatstvo zakonom zaštićenog biljnog svijeta. 

 
 
 
 
Home    |    Apartmani   |   Cjenik    |    Pag
Copyright 2009. All Rights reserved. Powered by DS